[[QYQA'S]]

Sunday, July 19, 2009

PERIHAL HAFAL LIRIK DAN ORAL




ASSALAMUALAIKUM...


Penat jugalah minggu ni sebab banyak tugasan yang nak kena disiapakan.

kerja sekolah,tak payah cakaplah,berlonggok.Cikgu bagi kerja cam dah tak jumpa lain waktu...Huk9..

Tapi.kalau dah pelajar tu,memang peel tu tak boleh nak ubah.Selalu tak siap..

Tapi kalau subjek tu aku minat,memang aku buat.Contohnya,Add mate.aku memang minat giler..

kalau biology...ehem...susah nak cakap,memang susah nak buat...tapi result maintain ok(hu3..)..
Sebenarnya,aku nak citer sikit pasal oral..
teacher aku dah cerita yang dia nak buat oral hari rabu.So ramai jugalah yang merungut sebab tempoh cuma ada 3 hari jer..
Aku cam besalah,relaks jer.Depa dok tanya aku dah cari ker benda yang nak dibuat oral...hehe,aku memang tak cari langsung!
tup tap tup tap,dah hari rabu.Alamak!!Aku tak cari lagi bahan.Nak kena cekik ker ni?Aku minta lah belas kasihan dari kengkawan tolong carikan bahan yang aku senang sikit nak hafal.Tapi semuanya berjela.Cam ner nak hafal?
Akhirnya,otak aku mengeluarkan idea yang sangat bernas...
Aku nak baca sajak!Guna jer lirik lagu LOVE STORY yang memang aku minat giler..Hu3...dengan confident,aku baca jer depan teacher.
Fuh...lepas!!Yang best nya,teacher aku siap selidik lagi tu lagu apa.Nak suruh anak dia cari!!huhu...
yang aku nak cakap sebenarnya,tak adalah buruk sangat kalau kami para remaja cam aku ni(ehem) nak hafal lirik lagu.Ada juga kebaikannya.
Contoh,seorang wanita dapat RM 100000.00 dalam JANGAN LUPA LIRIK!!
banyak tu..ha...tu kan ada kebaikkan..
Tapi sebenarnya,yang terbaik....mestilah hafal ayat2 AL-QURAN..KALAMULLAH..
Jujur,memang kalau jarang hafal,liat benar nk ingat.Tapi kalau dah lekat,seronok sebab kita dah hafal KALAMULLAH.
Nak2 budak kelas agama cam aku ni...Hafal hadis,ayat Al-Quran,memang selalu...
Pape pun...ironinya,semua benda bergantung pada diri ek...betulkan..

.

2 comments:

pn fAzrin in d h0use said...

salam ukhwah.. :)
nice blog dik..btl 2..nk hafal lirik lagu xsusah..nk hafal surah 2 yg susah..nape ek? :)anyway blaja rajin2 k..kasik score sume subjek...good luck!!

Azleena said...

Nice...

Hai... he he he...lagu hindi boleh lak hafal kan.... Surah Yassin tak ingat...walau pun every week baca hari jumaat ... Insaf ....

There was an error in this gadget